LEAP @ Redmond

Daar zit ik dan, de avond voor vertrek vanuit Redmond na 3 lange maar enorm leuke en leerzame dagen. Morgen vertrekken we weer naar Nederland maar eerst eens wat verslag doen van de afgelopen week. Aangezien ik slechts 1 van de meer dan 200 LEAP deelnemers was zijn er meer mensen die wat over deze conferentie te melden hebben natuurlijk. Een leuke sfeerimpressie krijg je bijvoorbeeld via het blog van Ruud de Jonge van Microsoft die als reisbegeleider mee was. Of mijn LogicaCMG collega Sjaak Laan die op zijn eigen blog ook verslag doet van onze belevenissen.

Nadat we maandag vrijaf hadden en ik net zoals de meesten uit de groep Seattle eens een beetje verkend hadden begon LEAP op dinsdag dan toch echt. Om 7 uur de bus in naar Redmond alwaar de campus van Microsoft gevestigd is voor het ontbijt en de eerste sessies. De aftrap was voor Norm Judah de CTO van Microsoft Services met een presentatie getiteld The Architectural Last Mile. Hierin betoogde Norm dat we met ICT architectuur prachtige dingen hebben bereikt maar dat we vooral niet uit het oog mogen verliezen dat wat wij als architecten bedenken wel door mensen gebruikt moet (kunnen) worden, te beheren moet zijn en de hoge innovatiegraad van vandaag de dag moet kunnen bijhouden waarbij het hoog tijd wordt dat we de beperkte houdbaarheid van onze architecturen meenemen in het financiële plaatje van de onderneming.

De 2e sessie van de ochtend was voor mij Software + Services: The next operational Challenge. Ulrich Homann, Solutions Architect bij Microsoft Services deed in deze sessie uit de doeken waar Microsoft mee bezig is op het gebied het beheren van software in een service oriented wereld.

Na een uitstekende lunch schoof ik aan bij de sessie over Internet Service Bus waarin Clemens Vasters, Senior Program Manager, Connected Systems Division ons meenam in de wereld van standaard infrastructurele diensten zoals daar zijn Naming, Routing, Identity, Directory, Eventing, Workflow, etc. en hoe van Microsoft steeds vaker gevraagd wordt om dergelijke diensten te leveren en te hosten. En liet hij ons zien hoever Microsoft daar op dit moment mee gevorderd is.

De afsluitende sessie op maandag was van Erik Meijer, voormalig nederlands hoogleraar en vandaag de dag Principal Architect bij Microsoft. Zijn presentatie droeg de titel Democratizing the Cloud with Volta. Erik maakte ons deelgenoot van zijn werk aan Volta, een uitbreiding op de .NET ontwikkelomgeving waarbij op eenvoudige wijze (door het toevoegen van een paar simpele directieven aan de code) dezelfde (Bron)code zowel volledig als enkelvoudige executable kan worden uitgevoerd danwel besloten kan worden om de code te distribueren over client en server.

Nog enthousiast van de aanstekelijke presentatie van Erik Meijer wij weer met z’n allen in bussen terug naar het hotel alwaar we bij de overburen terecht konden voor een mexicaanse hap en een potje billiards.

Dag 2

De 2e kon een ieder weer op tijd z’n bedje uit om vanaf 7:00 uur weer de bus naar het Microsoft Conference Center te pakken en een ontbijt te nuttigen. Deze dag was alleen de 1e middagsessie een keuzesessie zodat de dag er voor mij als volgt uit zag.

De dag werd gestart door Dan Rasmus, Director of Information Work Vision die, onder de titel The New World of Work, een zeer boeiend en inspirerend betoog hield over de ontwikkelingen in de techniek en onze maatschappij die er voor gaan zorgen dat we heel anders tegen het uitvoeren van kenniswerk aan gaan kijken en dat we in de toekomst zeer waarschijnlijk niet meer braaf 8 uur per dag op kantoor gaan zitten maar veel flexibeler en bijvoorbeeld vanuit ons eigen huis gaan werken.

De 2e sessie van de woensdag ging over Digital Identity en werd gegeven door Kim Cameron, grootheid in de wereld die zich bezig houdt met digitale identiteit en Partner Architect bij de Connected Systems Division van Microsoft. Hij maakte ons deelgenoot van zijn werk aan het creëeren van een nieuwe abstractielaag waarmee we in staat zullen zijn een betrouwbare digitale identiteit te implementeren.

Na opnieuw een uitstekende lunch pakte ik de keuzesessie over Office Business Applications of kortweg OBAs. In deze sessie vertelde Karthik Ravindran, Principal Architect in het Architecture Strategy Team van Microsoft van de ontwikkelingen rondom Microsoft Office die er voor moeten gaan zorgen dat het relatief eenvoudig wordt om Office applicaties uit te gaan breiden met zogenaamde snap-ins waardoor integratie met bijv. ERP en CRM systemen mogelijk wordt en eindgebruikers dus bijv. Outlook niet meer hoeven te verlaten om op basis van gegevens in Outlook zaken op te halen of te administreren in bijv. het CRM systeem. Een aantal collega’s van Karthik liet zien wat er op dit moment allemaal al mogelijk is en voor een aantal klanten al ontwikkeld is.

De dinsdagsessies werden afgesloten met een presentatie door Pat Helland met als titel The Irresistible Forces Meet the Movable Objects waarin Pat op zijn eigen onnavolgbare en zeer onderhoudende wijze betoogde dat we niet lang meer op dezelfde manier door kunnen blijven gaan met het neerzetten van nog grotere rekencentra met nog grotere, snellere, nog meer stroom vretende computers maar dat we na zouden moeten denken over het op een andere manier ontwikkelen van software waarbij deze software uit kleine componenten bestaat die op kleine computers kunnen draaien (bijv. PDA’s, smartphones) waarvan we er dan heel veel zouden kunnen hebben en waarvoor het niet uitmaakt dat er eens eentje omvalt. Al met al een zeer inspirerende sessie die in elk geval opriep tot nadenken.

Opnieuw enthousiast van zulke goede sessies begaven we ons vervolgens met de bus naar de New Castle Golf Course. Deze golfbaan ligt op een bergtop en biedt naast prima eten en drinken een spectaculair uitzicht over downtown Seattle. Flink onder de indruk was het voor de meesten bij terugkomst in het hotel om half 10 wel mooi geweest en werdt de hotelkamer opgezocht voor het knappen van een uiltje.

Dag 3

En toen was daar alweer dag 3. Deze dag kon er gekozen worden uit een 6-tal workshops. Eentje voor de ochtend en eentje voor de middag. ’s Middags was 1 van de opties echter ook een tour over de Microsoft campus met daarin een bezoek aan het Center for Information Work en MS Home. Zeg maar het kantoor en het huis van de toekomst zoals Microsoft denkt dat die er uit zouden kunnen zien en waar ze mee experimenteren. Die tour wilde ik natuurlijk niet missen en ik had de mazzel dat ik de eerste ochtend vooraan in de rij met inschrijvers terecht was gekomen. Dus ik mocht mee. Dat betekende dus dat ik alleen een ochtendworkshop mee heb gemaakt en wel die over Internet Scale computing – the real stuff. Deze sessie bestond uit een 3-tal lezingen waarbij de eerste ging over hoe de architectuur van de website van Microsoft er uit zag en wat daar met de komst van Windows Server 2008 en IIS7 op het gebied van snelheid en configuratie allemaal verbeterd was.

In het 2e deel vertelde Brian Swenson over zijn ervaringen met het uitrollen van de datacentra van Microsoft. Erg interessant om te zien en te horen over welke ongelofelijke aantallen vierkante meters, megawatts stroom, vakmensen die dat allemaal moeten bouwen, etc. en in wat voor korte tijd vandaag de dag dat allemaal uitgerold kan worden.

Het 3e deel voelde nogal als een vreemde eend in de bijt omdat de presentatie gegeven werd vanuit zijn werk aan robotica. In de presentatie en de demo liet hij zien op basis van een service oriented architectuur high performing distributed applicaties te kunnen bouwen.

De middagtour was geweldig leuk en interessant, maar daarover mag ik eigenlijk niets vertellen. Wellicht dat ik op een later moment eens een tipje van de sluier oplicht.

Onze laatste conferentiedag werd afgesloten met een etentje bij onze italiaanse overburen van het hotel.

Reblog this post [with Zemanta]

Een gedachte over “LEAP @ Redmond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.